Es crea la Fundació Sau per preservar el seu llegat i contribuir a la salut mental

Dijous, 8 de febrer de 2024

La Fundació Sau veu la llum amb una missió clara: preservar el llegat artístic del grup musical icònic Sau, promoure la música catalana i contribuir activament a la investigació i tractament dels trastorns de salut mental.

Malgrat la seva curta carrera, conseqüència de la mort de Carles Sabater l'any 1999, Sau va deixar una empremta inesborrable a la història musical de Catalunya. El grup va captivar els cors de molts catalans i catalanes, convertint-se en un símbol de la música catalana contemporània. Cançons com "Boig per tu", "Tren de mitjanit", "Envia'm un àngel" i "No he nascut per militar" continuen ressonant en la nostra memòria col·lectiva, transcendint generacions i fronteres.

"La Fundació Sau: la determinació de preservar i divulgar un llegat inavaluable"

La Fundació té una visió clara dels objectius i la seva direcció futura, que tirarà endavant gràcies al seu patronat, encapçalat pels socis fundadors Pep Sala -que també n'és el president- i Joan Capdevila, juntament amb distingits membres de la comunitat local, com són: Marc Verdaguer exalcalde de Calldetenes i diputat a la Diputació de Barcelona, Josep M. Vila d'Abadal, exalcalde de Vic i fundador de l'Associació de Municipis per la Independència, la Dra. Anna M. Carbonell, metgessa i presidenta de la Fundació Puig-Porret de Vic, el Dr. Xavier Farrés metge de família i regidor a l'Ajuntament de Vic, i Esteve Guerra, empresari i vicepresident de PIMEC turisme i expresident d'Empordà Turisme. La secretaria és Ivette Vila.

Després de diversos mesos valorant diferents espais de la comarca d'Osona, on establir les seves arrels, finalment la Fundació Sau ha optat per la població osonenca de les Masies de Voltregà. S'instal·larà a l'edifici polivalent El Despujol, un espai idoni per a l'exposició del patrimoni musical de Sau i la celebració d'activitats culturals diverses.

Aquest pas estratègic no sols afirma el compromís de la fundació amb la promoció de les arts, sinó que també marca el començament d'una emocionant col·laboració entre la Fundació Sau i el municipi de les Masies de Voltregà.

El projecte inclourà la construcció d'un auditori, dissenyat per a albergar una varietat d'esdeveniments culturals, des de concerts de música clàssica fins a presentacions d'artistes locals emergents i per a persones de totes les edats.

L'alcaldessa de les Masies de Voltregà, Verònica Ruiz va expressar el seu entusiasme per l'arribada de la Fundació Sau: "Estem encantats de donar la benvinguda a la Fundació Sau a la nostra població. Aquest nou capítol no sols elevarà les nostres ofertes culturals, sinó que també enfortirà els llaços comunitaris a través de la música i les arts."

"Una peça central en el panorama cultural d'Osona i Catalunya"

El centre d'exposicions de la Fundació, a la primera planta de l'edifici, no només serà un espai per reviure els moments més destacats de la carrera de Sau, sinó que també reproduirà espais com els estudis de gravació i locals d'assaig del grup, o el seu primer despatx amb aparells originals de l'època.

Amb projeccions audiovisuals i experiències immersives gràcies a la realitat virtual, els visitants podran viatjar a través de l'espai i el temps per reviure aquells anys 90 d'esplendor del grup.

A més, la Fundació Sau té la intenció de ser un agent actiu en la comunitat, oferint suport als artistes emergents organitzant esdeveniments culturals i educatius com un premi anual de música, màster class, conferències, i una programació estable. L'establiment d'un estudi de gravació professional i un auditori permetrà a la fundació realitzar aquestes iniciatives amb èxit.

"La Fundació Sau posa èmfasi en la salut mental"

La salut mental serà un tema de gran importància en la fundació Sau. Amb el seu compromís d'investigar, assessorar i divulgar, la fundació pretén contribuir a millorar el benestar dels professionals de la música, i de la societat en general.

Treballar la relació entre la música i la salut mental, col·laborant amb diferents institucions i participant en la investigació en ambdues direccions, és un dels reptes socials de la Fundació. Per una banda, treballar per com es pot utilitzar la música per ajudar al tractament de diferents patologies i per l'altra, com es pot ajudar als músics que pateixen trastorns vinculats a la seva feina com depressions, addiccions, etc.

Amb aquestes iniciatives, la Fundació Sau aspira a ser una referència en el panorama cultural i a fer una contribució significativa al patrimoni musical i cultural de la comarca i de Catalunya. Al mateix temps que els veïns i veïnes de les Masies de Voltregà, se sentin partícips i orgullosos d'acollir al seu municipi la Fundació Sau.

Darrera actualització: 8.02.2024 | 11:21